30 Ağustos 2008 Cumartesi

KREMALI KAĞITLI PASTA

Malzemeler:
-2 yumurta,
-1 su bardağı zeytinyağı,
-1 su bardağı sanayağı,
-2 su bardağı tozşeker,
-2 su bardağı un,
-1 su bardağı süt,
-1 paket kabartma tozu,
- kuru üzüm

Kreması için;
-8 kaşık şeker,
-1 kaşık un,
-3 kaşık kakao,
-1,5 su bardağı süt,
-1 yumurta,
-1 paket vanilya.
YAPILIŞI:

Yumurta ve şeker çırpılır. Zeytinyağı,sanayağı ilave edilir, karıştırılır. Süt ilave edilir. Un ve kabartma tozu elenerek eklenir. Kuru üzümler una bulanır ve karışımın içine atılır.
Pasta kağıtlarına karışımdan birer kaşık konulur. Fırına verilir.
Pastalar pişerken kreması hazırlanır. Krema için; şeker, un ve kakao karıştırılıp süt ilave edilir. Şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Ocağa konularak pişirilir. Ateşten almadan önce küçük bir parça sana yağı ilave edilip karıştırılır.Daha sonra vanilya eklenir.
Hazırlanan krema,fırından çıkan pastaların üzerine dökülür.

Afiyet olsun...

17 Ağustos 2008 Pazar

ANNEMİN TARHANA ÇORBASI

Malzemeler:
-Soğan,
-Domates,
-Yeşil Biber,
-Kırmızı Biber,
-Maydanoz,
-Nane,
-Süzme yoğurt,
-Un,
-Tuz,
-Kuru Maya,


Yapılışı:

Tüm sebzeler ince ince doğranarak, geniş bir kaba alınır. Karıştırılır. Tuzu ilave edilir. Yoğurt eklenir. Yine karıştırılır. Un ilave edilip üzerine maya koyulur.Katılaşana kadar elle iyice yoğurulur. Üzerine un serpilir, temiz bir bez örtülerek bekletilir.

Sık sık karıştırılır. İlk gün karışım biraz kabarabilir. Ertesi gün üzeri açılır, sık sık karıştırılarak güneşin altında bekletilir.

Hamur katılaşana kadar günlerce bekletilir. İyice katılaştığında, temiz bir bez üzerine kaşık ile parça parça yayılır. Kurudukça alt üst çevrilir. Parçalar elle ufalanır. Tamamen kuruduğunda rondodan geçirilir. Bez üzerinde tekrar güneşlendirilip, bez torbalarda veya kavanozda, tercihen buzdolabında saklanır.

PATATESLİ OMLET


Malzemeler:
-2 adet patates,
-1 yumurta,
-tuz, karabiber, kırmızı biber.

Yapılışı:
Patatesler rendelenir. İçine yumurta, tuz, karabiber ve kırmızı biber ilave edilip, yoğurulur. Tavaya sıvıyağ koyulup kızdırıldıktan sonra, hazırlanan malzeme tavaya boşaltılır. Her iki tarafı da iyice kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun...

LOKMA

Malzemeler:
-2 su bardağı un,
-1 paket instant maya,
-1 yumurta,
-Tuz,

Şurubu İçin;
-2.5 su bardağı tozşeker,
-2.5 su bardağı su,
-yarım limon suyu,

Öncelikle şerbetini hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz. Şeker ve suyu kaynatıp limon suyunu ekledikten sonra biraz daha kaynatıp ocaktan alıyoruz.

Unu karıştırma kabına alıp, ortasını havuz gibi açıyoruz. Mayayı ekleyip karıştırıyoruz. Tuz ve yumurtayı ilave edip yumuşak bir hamur elde edinceye kadar karıştırıyoruz. Hamurun üzerini bir bezle örtüp, kabarmaya bırakıyoruz.

Tavaya sıvıyağı alıp iyice ısıtıyoruz. Kabaran hamurdan küçük parçalar alıp kızartıyoruz. Lokmaları sıcakken daha önceden hazırladığımız şerbetin içine atıyoruz. Şerbeti iyice çekince servis tabağına alıyoruz. Lokmalar soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serperek servis yapılır.

11 Ağustos 2008 Pazartesi

SU BÖREĞİ

Malzemeler:
-5 yumurta,
-2 kaşık yoğurt,
-2 kaşık zeytinyağı,
-tuz,
-aldığı kadar un,

İçi için:
-Peynir
-Maydonoz

Yapılışı:
Tüm malzemeler karıştırılıp, iyice yoğurulduktan sonra hamur 12 bezeye ayrılır.


Bezelerin üzerine nemli bez örtülerek dinlenmeye bırakılır. Bezeler, unlarak tepsi büyüklüğünde olacak şekilde oklava ile açılır.
Açılan bezeler üst üste konularak bir kenarda bekletilir. Büyük bir tencerede su kaynatılır. Kaynatılan suyun içerisinde 4-5 kaşık tuz atılır. Kaynayan suyun hemen yanında ayrı bir kapta soğuk su hazırlanır. Kaynayan suya açtığımız yufkaları teker teker bırakıp, 1 dakika kadar haşlandıktan sonra kevgirle çıkarılıp, soğuk suya koyulur. Soğuk sudan çıkarılıp, sıkılarak suyu süzülür. Yağlanmış börek tepsisine yayılır. Her iki hamurda bir yufkaların arasına eritilmiş tereyağı gezdirilir. 6. yufkadan sonra da peynirli maydonozlu iç yufkanın üzerine yayılır. Diğer hamurlar da aynı şekilde hazırlanarak börek hazırlanmış olur.


En üstüne kalan tereyağı dökülür. Fırında pişmeye bırakılır.

Afiyet olsun...

GAYGANA

Malzemeler:
-Yeşil soğan,
-Maydonoz,
-Nane,
-Yumurta,
-Süt,
-Tuzlu hamsi,
-Un

Yapılışı:
Yeşil soğan, maydonoz ve naneler ince ince doğranarak karıştırma kabına alınır. Tuzlanmış hamsilerin kılçıklarını ayırıp, karışıma didiklenerek eklenir. Un ve sütü ekleyip iyice karıştırılır. En son yumurtalar eklenerek, az yağda kızartılır.
Afiyet olsun...